Wyzwania gastronomii na polsko-czeskim pograniczu
27.01.2022 08:35
Celem projektu jest identyfikacja przyczyn i problemów związanych z niewystarczającym zatrudnieniem osób starających się o pracę w gastronomii oraz zaproponowanie możliwych rozwiązań do wdrożenia zarówno po stronie instytucji edukacyjnych, jak i potencjalnych pracodawców.
Działania projektu wspierają zatrudnienie absolwentów kierunków kucharz i kelner oraz zakładają popularyzacje tych kierunków. Grupę docelową stanowią nauczyciele i uczniowie szkół ponadpodstawowych, pracodawcy i ich organizacje, instytucje rynku pracy i kształcenia ustawicznego.
W ramach projektu przewidziano następujące formy wsparcia:
- warsztaty zawodowe,
- naukę języka czeskiego,
- opracowanie pomocy dydaktycznych,
- spotkania grup ekspertów,
- opracowaniu wspólnych programów szkoleniowych szkolnictwa zawodowego,
- opracowanie polsko-czeskiego podręcznika dotyczącego wykorzystania absolwentów kierunków gastronomicznych na transgranicznym rynku pracy.
Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowymi informacji o projekcie na karr.pl/gastronomia/