rozmiar czcionki: A | A | A

Wyzwania gastronomii na polsko-czeskim pograniczu

27.01.2022 08:35

Celem projektu jest identyfikacja przyczyn i problemów związanych z niewystarczającym zatrudnieniem osób starających się o pracę w gastronomii oraz zaproponowanie możliwych rozwiązań do wdrożenia zarówno po stronie instytucji edukacyjnych, jak i potencjalnych pracodawców.

Działania projektu wspierają zatrudnienie absolwentów kierunków kucharz i kelner oraz zakładają popularyzacje tych kierunków. Grupę docelową stanowią nauczyciele i uczniowie szkół ponadpodstawowych, pracodawcy i ich organizacje, instytucje rynku pracy i kształcenia ustawicznego.


W ramach projektu przewidziano następujące formy wsparcia:


- warsztaty zawodowe,

- naukę języka czeskiego,

- opracowanie pomocy dydaktycznych,

- spotkania grup ekspertów,

- opracowaniu wspólnych programów szkoleniowych szkolnictwa zawodowego,

- opracowanie polsko-czeskiego podręcznika dotyczącego wykorzystania absolwentów kierunków gastronomicznych na transgranicznym rynku pracy.


Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowymi informacji o projekcie na karr.pl/gastronomia/