rozmiar czcionki: A | A | A

Najlepsze potrawy regionu wybrane

07.09.2009 09:00

Znamy już najlepsze potrawy i produkty kulinarne Dolnego Śląska. Zakończył się właśnie regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Teraz najlepsi powalczą o zwycięstwo w ogólnopolskim etapie konkursu.

Ocenie komisji konkursowej, złożonej z przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, poddanych zostało 75 produktów i 12 potraw. Wszystkie biorące udział w konkursie potrawy, to przysmaki regionalne wynikające ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu oraz wywodzące się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w województwie dolnośląskim.

To wydarzenie jest jednym z elementów integracji obszarów wiejskich i miasta. Tu, w mieście chcemy wydobywać to co regionalne, co swojskie i pokazywać, że Dolny Śląsk naprawdę ma się czym pochwalić”- powiedział podczas inauguracji konkursu dyrektor Departamentu Europejskiego Funduszu Społecznego i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Bogusław Wijatyk.

Po długich obradach komisja oceniająca przyznała:
•    W kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego:
I miejsce – Maria Krycka za Szynkę Dziadka Ludwika
I miejsce – Bożena Sokołowska za Ser Kozi z Łomnicy
II miejsce – Bronisław Urbanowski za Kiełbasę Nożem Krojoną z Zawidowic
III miejsce – Bożena i Andrzej Kudesz za Ser Kozi Dojrzewający Jankowicki
•    W kategorii produkty pochodzenia roślinnego
 I miejsce – Henryk Nowakowski za Powidła Czereśniowe Jadwiżańskie
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Wierzbowej za Kowowaj Polski z Wierzbowej
III miejsce – Irena i Andrzej Łasiak za Syrop Malinowy z Baryczy
•    W kategorii napoje
I miejsce – Grzegorz Nowakowski za Wino Śląskie
II miejsce – Anna Cudak – Zespół Górali Czadeckich za Kminkówkę
III miejsce – Andrzej Polisz za Wino Poralles
•    W kategorii Inne produkty regionalne:
I – nie przyznano
II miejsce – Krystyna Hubka – Koło Gospodyń Wiejskich w Wiercieniu za Farsz do Pierogów
III miejsce – Bogusława Muszka-Sobiecha za Farsz do Pierogów Krużewnickich
•    W kategorii potrawy:
I miejsce – Zofia i Wiesław Sosnowscy za Kaczkę Nadziewaną Cielęciną i Czarninę
II miejsce – Paweł Łygoński i Agnieszka Wychowałek za Gulasz Chłopski i Żurek w Chlebie
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Kuropatnic za Gołąbki Jarskie i Kartoflankę Dziadkówka.

Zwycięzcom wręczono pamiątkowe dyplomy i sprzęt AGD.


Komisja nominowała także dwóch wystawców do nagrody „Perła”, która przyznana będzie podczas Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych i Gastronomii „Polagra- Food 2009” , które odbędą się w dniach 14-17 września w Poznaniu. Nominowani do „Perły” zostali:
    Restauracja „Leliwa” za Zrazy z Jelenia i Barszcz Łużycki (w kategorii potrawa)
    Halina Przystupa za Musztardę z Gruszek (w kategorii produkt).

Degustację produktów regionalnych umilały występy zespołów ludowych „relaks” z gminy gromadka oraz „Siekiereczki” ze Stronia Śląskiego. Na organizację dolnośląskiego etapu konkursu, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego przeznaczył 30 tys. zł.

Głównym celem Konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o  oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach agroturystycznych i  przez lokalnych wytwórców.