rozmiar czcionki: A | A | A

VII Dolnośląski Festiwal Zupy

24.09.2009 11:58

23 sierpnia w Parku Północnym w Jedlinie Zdroju odbyła się siódma edycja Dolnośląskiego Festiwalu Zupy. Najważniejszym wydarzeniem festiwalu był konkurs na najlepszą zupę. Impreza została dofinansowana z budżetu Województwa Dolnośląskiego.

Wydarzenie cieszyło się wielkim powodzeniem wśród dolnośląskiej społeczności. Uczestnicy mogli próbować każdej z 36 konkursowych zup. W tym roku wydarzenie dzięki gościom z Czech miało międzynarodowy charakter. Jednak w rywalizacji o Złotą Wazę Dolnoślązacy nie okazali się gościnni dla naszych południowych sąsiadów, zgarniając wszelkie możliwe nagrody.

W kategorii indywidualnej najlepszą zupę – jarzynową z pulpetem przyrządziła, zarazem wygrywając główną nagrodę – wczasy we Francji, pani Krystyna Zaworska z Jedliny Zdroju, natomiast wśród restauratorów oraz gospodarstw agroturystycznych najsmaczniejsze okazało się dzieło Hotelu Dębowy z Bielawy – mus orzechowo-borowikowy podawany z roladką rybną.

Imprezie towarzyszyły atrakcje kulturalne, takie jak spektakle teatralne oraz występy ludowych zespołów „Zbąszyniacy” i „Jedliniok”. Główną atrakcją wieczoru była zabawa taneczna w rytm zespołu Abba Family, który zagrał największe przeboje szwedzkiej grupy ABBA.


Wyniki konkursów na najlepszą zupą przeprowadzonych podczas VII Dolnośląskiego Festiwalu Zupy

Kategoria indywidualna:
1. pani Krystyna Zaworska z Jedliny Zdroju za zupę jarzynowa z pulpetem;
2. pan Ryszard Klimas z Wałbrzycha za kartoflankę z miętą;
3. pani Zofia Kowalczyk z Jedliny Zdroju za zupę z sera topionego.

Kategoria restauratorów oraz gospodarstw agroturystycznych:
1. Hotel Dębowy z Bielawy za mus orzechowo-borowikowy podawany z roladką rybną;
2. Gościniec „Korona” z Rzeczki za żur wiejski na wędzonce;
3. Gospoda „Babinicz” ze Szczawna - Zdroju za szczawiowy krem.