Kiedyś były PGR-y, dziś na fali GPR-y. Opolszczyzna pod względem liczby grupy producentów rolnych należy do czołówki w kraju. GPR-y coraz częściej dostrzegają potrzebę łączenia swoich sił w celu poprawy konkurencyjności. Dziś w Opolu odbyło się w tej sprawie spotkanie grup producentów rolnych. W obradach uczestniczyli przedstawiciele samorządów województw dolnośląskiego, lubuskiego i opolskiego, a także Związku Pracodawców, Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, Izb Rolniczych oraz Ośrodka...
[more]Odnowa wsi to metoda rozwoju obszarów wiejskich, która odnosi się do pełnego spektrum potrzeb człowieka oraz jego problemów wynikających z zamieszkiwania na obszarach wiejskich. Daje możliwość wykorzystania często uśpionego potencjału wewnętrznego mieszkańców i ich zaangażowania do pracy na rzecz swoich miejscowości, co z kolei przyczynia się do poprawy jakości życia na wsi. Dziś Dzień Odnowy Wsi obchodzili mieszkańcy gminy Wądroże Wielkie. W uroczystości udział wziął członek zarządu...
[more]Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego – Wydział Obszarów Wiejskich ogłasza nabór na szkolenie na „Moderatorów Odnowy Wsi”
[more]Zarząd Województwa Dolnośląskiego zaprasza do składania wniosków o dofinansowanie realizacji projektów w ramach konkursu „Odnowa Dolnośląskiej Wsi” w 2011 roku.
[more]Promocja dolnośląskich producentów i produktów ekologicznych na - Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej Bio-Fach 2011 w Norymberdze...
[more]Lepsze warunki do osiedlania, inwestowania, rozwoju usług i tworzenia miejsc pracy. Zmiana świadomości mieszkańców, ich nastawienia do wspólnej pracy na rzecz swoich małych ojczyzn – te wszystkie cele przyświecają programowi odnowy wsi na Dolnym Śląsku. O tych zagadnieniach Włodzimierz Chlebosz rozmawiał z Erwinem Pröllem, przewodniczącym Europejskiego Stowarzyszenia Rozwoju Obszarów Wiejskich i Odnowy Wsi (ARGE), z którym spotkał się w Wiedniu. Włodzimierz Chlebosz przedstawił też...
[more]Ogórki kiszone i kapusta, patisony konserwowe, chleb orkiszowy, miód wrzosowy oraz naturalny sok jabłkowy. Nie zabrakło również dolnośląskich wędlin i pasztetów. A wszystko to było można zobaczyć i spróbować na największych i najważniejszych w Europie targach branży rolno-spożywczej „Grüne Woche” 2011 w Berlinie. Województwo dolnośląskie prezentowało tam swoje regionalne produkty spożywcze. W targach uczestniczyli członek zarządu Włodzimierz Chlebosz oraz przedstawiciele Dolnośląskiej Agencji...
[more]