rozmiar czcionki: A | A | A


Najlepsze regionalne potrawy i produkty

Dodano: 03-09-2011

Produkty żywnościowe, od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur, a także potrawy stanowiące dziedzictwo kulinarne zostały zaprezentowane w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu. Można było je skosztować, zakupić, a nawet zobaczyć sposób ich przyrządzania. Wszystko w ramach regionalnych eliminacji już XI edycji ogólnopolskiego konkursu ‘Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów’. Organizatorami imprezy byli Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski...

[more]

Rozstrzygnięcie otwartego konkursu ofert pn. „Przedsięwzięcia promujące ideę odnowy wsi” – nabór...

Dodano: 01-09-2011

W dniu 31 sierpnia Zarząd Województwa Dolnośląskiego przyjął uchwałę w sprawie rozstrzygnięcia otwartego konkursu ofert...

[more]

Dolnośląskie przysmaki docenione

Dodano: 01-09-2011

Wrzos kwitnie, pszczoły pracują, a Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisał 25 sierpnia br. przemkowskie pierniki miodowe na Listę Produktów Tradycyjnych. Dolny Śląsk został doceniony!

[more]

ZMIANA MIEJSCA i TERMINU KONFERENCJI „Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej”

Dodano: 31-08-2011

UWAGAZMIANA MIEJSCA KONFERENCJI :„Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej” Informujemy, iż konferencja pn. ,,Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej” wdrażane przez Samorząd Województwa w ramach  Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013”, która miała się odbyć się w Wałbrzychu dnia 07.09.2011 roku, została przeniesiona do Wrocławia, Miejsce spotkania: Hotel Diament Wrocław, ul. Muchoborska10, 54-424 WrocławTermin spotkania:  09.09.2011 rok, w...

[more]

Jak lepić pierogi? Zapraszamy na Święto Pierogów w Paszowicach

Dodano: 19-08-2011

Solnica, dzbanek z wodą, szklanka, łyżeczka, 2 kg mąki, miska z farszem, a do tego jajka, sól i olej. Jak z tych składników ulepić pierogi, fenomen polskiej kuchni? Tego będzie można dowiedzieć się już w niedzielę, 28 sierpnia br., podczas Święta Pierogów w Paszowicach, bo właśnie ta potrawa będzie jego główną atrakcją.

[more]

2,5 mln zł na modernizację wsi

Dodano: 19-08-2011

Dolnośląska wieś po raz pierwszy w swojej historii stanęła przed szansą na historyczny skok modernizacyjny. Za sprawą projektu „Odnowa Dolnośląskiej Wsi” zmiany już się rozpoczęły. Właśnie dzięki pieniądzom z konkursu dzieci i młodzież w Nowojowicach będą mogły skorzystać z nowej świetlicy, zespół ludowy „Malwy” z Kuraszkowa dostanie nowe stroje, rozpocznie się także gruntowny remont świetlicy w Jarach, mieszkańcy Szczepanowa skorzystają z nowego chodnika, a w Lutyni ulice zostaną oświetlone....

[more]

Obszary wiejskie w obiektywie - konkurs!

Dodano: 17-08-2011

Weź udział w konkursie fotograficznym „Europa inwestująca w obszary wiejskie w obiektywie” i wygraj cenne nagrody! Wystarczy przesłać do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego zdjęcie przedstawiające zmiany w regionie dzięki inwestycjom dofinansowywanym z Europejskiego Funduszu Rolnego Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW). Czekamy do 12 września br.!

[more]