W dniu 26 maja 2025 roku Zarząd Województwa Dolnośląskiego podjął uchwałę Nr 2210/VII/25 w sprawie rozstrzygnięcia otwartego konkursu ofert na realizację zadania publicznego Województwa Dolnośląskiego z zakresu działalności wspomagającej rozwój wspólnot i społeczności lokalnych pn. „Przedsięwzięcia promujące ideę odnowy wsi” dotyczącego wsparcia społeczności lokalnych działających w inicjatywie „Odnowa Wsi Dolnośląskiej” w 2025 roku.
[more]Z radością informujemy, że zakończyła się XVII edycja konkursu „Piękna Wieś Dolnośląska 2025”, organizowanego przez Samorząd Województwa Dolnośląskiego w ramach programu Odnowy Dolnośląskiej Wsi.
[more]Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego wraz ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Szlakiem Granitu” zapraszają na kolejną edycję Festiwalu Produktów Regionalnych „Made in Dolny Śląsk”, która odbędzie się 20 lipca 2025 roku w Dobromierzu podczas festiwalu pn. „Dolny Śląsk na ludowo".
[more]15 maja 2025 r. Sejmik Województwa Dolnośląskiego przyjął uchwałę w sprawie udzielenia z budżetu Województwa Dolnośląskiego pomocy finansowej w formie dotacji celowej na zadania realizowane przez gminy w ramach projektów złożonych w konkursie „Odnowa Dolnośląskiej Wsi” w 2025 roku.
[more]Sejmik Województwa Dolnośląskiego 15 maja 2025 r. przyjął uchwałę o udzieleniu dotacji celowych na bieżące utrzymanie urządzeń melioracji wodnych będących własnością gmin i powiatów.
[more]W sobotę, 17 maja 2025 roku, w malowniczym Zamku Grodziec odbyła się jubileuszowa, piąta edycja Dolnośląskiego Konkursu Kronik Kół Gospodyń Wiejskich. Wydarzenie zgromadziło ponad trzydzieści Kół z całego regionu, które zaprezentowały swoje kroniki – barwne świadectwa codziennej działalności, lokalnych tradycji i kulturowego dziedzictwa.
[more]Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego serdecznie zapraszają do udziału w XXIV edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszą potrawę regionalną oraz na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
[more]