rozmiar czcionki: A | A | A


Udział Województwa Dolnośląskiego na Targach Natura-Food 2010r

26.10.2010 14:48

Targi odbyły się w dniach 15-17 października br. W Łodzi. Impreza ta jest realizacją „Planu działań promocji produktów ekologicznych i rolnictwa ekologicznego” oraz produktów wpisanych na „Listę Produktów Tradycyjnych” prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Targi odbyły się w dniach 15-17 października  br.  W Łodzi. Impreza ta  jest realizacją „Planu działań promocji produktów ekologicznych i rolnictwa ekologicznego” oraz produktów wpisanych na „Listę Produktów Tradycyjnych” prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Targi Natura-Food 2010 jak co roku zorganizowane zostały w hali Międzynarodowych  Targów Łódzkich,  przy  współpracy Samorządów Województw z Ministerstwem  Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  W Natura Food wzięło udział ponad  200 wystawców. Byli  wśród nich: producenci, przetwórcy i dystrybutorzy certyfikowanej żywności ekologicznej, żywności naturalnej, sklepy i hurtownie z produktami ekologicznymi, browary oferujące piwa niepasteryzowane, gospodarstwa ekologiczne, a także producenci marynat, świeżych ziół i przypraw.
W prezentacji produktów z Województwa Dolnośląskiego uczestniczyli:
Gospodarstwo ekologiczne ‘Wagnerówka”, prezentujące produkty rolnictwa ekologicznego; mąki, kasze i przetwory owocowo-warzywne,  „Malinowa Zagroda” z Przemkowa; sery z mleka koziego  „Kozia Łąka” z Łomnicy; sery
 z mleka koziego, „Wańczykówka” z Krzeszowa; sery z mleka krowiego,  gospodarstwo sadownicze „Maciejowy Sad” z Lutyni; sok z jabłek i jabłka oraz przedstawiciele  Dolnośląskiego  Związku  Pszczelarzy promujący „Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich” i miody odmianowe wpisane na listę produktów tradycyjnych. Podczas trwania targów odbywały  się  konferencje, seminaria i warsztaty branżowe dla wystawców, a także uczestników targów między innymi: konferencja „Nowe trendy na rynku ekologicznym”, szkolenia dla właścicieli sklepów z żywnością ekologiczną,  prezentacje i seminaria edukacyjne „Świadomy konsument”- oraz pokazy filmów o tematyce ekologicznej.
Jednym z najciekawszych warsztatów były warsztaty dla dzieci pn; „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, „Wiesz co jesz”. Warsztaty te były przeprowadzone pierwszy raz właśnie na targach Natura-Food.
Na targach Natura – Food ogłoszone zostały wyniki  
II edycji „Konkursu na najlepszy projekt/inicjatywę mającą na celu promocję regionu za pomocą produktu regionalnego lub tradycyjnego” organizowanego przez  Ministerstwo Rolnictwa  i Rozwoju Wsi.  Do konkursu przystąpiły Lokalne Grupy Działania wybrane do realizacji
lokalnej strategii rozwoju w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, które prowadzą działania mające na celu promocję regionu za pomocą produktu regionalnego lub tradycyjnego, a także na rzecz dostępu tych produktów do rynku.
Komisja konkursowa wyłoniła zwycięskie projekty -  Lokalna Grupa Działania z Województwa Dolnośląskiego „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”
 zajęła w tym konkursie   - III miejsce.
Ponadto na targach Natura-Food 2010,  redakcja portalu www.potrawyregionalne.pl przyznała nagrodę  „Anioł Potraw Regionalnych” dla „gospodarstwa  agroturystycznego „Wańczykówka” - Lucyny i Sylwestra Wańczyków z Krzeszowa  - za anielski smak sera gouda z kozieradką.