rozmiar czcionki: A | A | A


Targi Gastro - Hotel 2010

26.10.2010 14:42

W dniach 6 - 8 października we Wrocławiu, odbyła się II dolnośląska edycja targów Gastro-Hotel

W dniach 6 - 8 października we Wrocławiu, odbyła się II dolnośląska edycja targów Gastro-Hotel; pod patronatem Wicemarszałka Województwa Dolnośląskiego Stanisława Longawy.  W Targach uczestniczyli przedsiębiorcy branży gastronomiczno-hotelarskiej, właściciele i menagerowie restauracji, kawiarni oraz przedsiębiorcy branży rolno-spożywczej w tym piekarniczo-cukierniczej. Swój  debiut wystawienniczy zaliczył przepyszny, wytwarzany tradycyjnie, ser górowski wędzony, prezentowany na stoisku promocyjnym Dolnego śląska, pośród  pozostałych 11 producentów promujących swoje produkty na tych targach.  Promocje i pokazy połączone były z degustacją,
a konsumenci wybrali  nagrodę konsumentów za najsmaczniejsze Eko-Ciasto 2010, spośród ciast przygotowanych przez dolnośląskich producentów produktów regionalnych.   W czasie trwania targów przeprowadzone również  seminarium dla konsumentów pn „Produkty regionalne i tradycyjne
w kształtowaniu tożsamości mieszkańców Dolnego Śląska”.
Edycja w/w targów cieszyła się ogromnym zainteresowaniem zarówno odwiedzających jak też profesjonalistów. Atrakcją na targach były pokazy gotowania i pieczenia. W czasie trwania targów szefowie kuchni hoteli Wrocławia, promowali  produkty z Dolnego Śląska między innymi miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, syrop malinowy z Doliny Baryczy w ramach konkursu „ Eko-Ciastko 2010” z Dolnego Śląska, oraz „ Eko-Ciasto 2010”.  Odbyły się także pokazy, kulinarne, przygotowane przez wielu wybitnych  szefów  kuchni, a także juniorów, którzy  prezentowali na scenie swoje umiejętności przygotowując smakowitości w 4 kategoriach: danie mięsne, danie rybne, danie wegetariańskie z warzywami oraz deser. Wśród przyrządzonych dań znalazły się m.in. Polędwiczka wieprzowa zawinięta w porze na salsie z cukinii i pomidorów, Sola ze szparagami pod beszamelem, Sajgonki po Świdnicku, Morelowe Tiramisu, i  Polędwiczka wieprzowa w musie grzybowym, Jesienna zupa cebulowa z koszyczkiem parmezanowym, Pstrąg w aksamitnej bieli. Prezentacje te odbywały się  w ramach konkursów:„Kulinarna uczta z Markiem Widomskim” i  Sekrety Regionalnych Smaków . Wśród innych atrakcji odbył się  specjalny pokaz żonglowania mistrza barmańskiego Krzysztofa Drabika, oraz Ogólnopolskie Zmagania Carvingowe, tj.  pokaz rzeźbienia prawdziwych arcydzieł z warzyw i owoców.