rozmiar czcionki: A | A | A


Dolny Śląsk na Targach Smaki Regionów w Poznaniu

03.10.2023 09:42

W dniach 29 września - 1 października 2023 roku Województwo Dolnośląskie uczestniczyło w Targach „Smaki Regionów”, które odbywały się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.



Celem targów było promowanie regionalnych produktów spożywczych oraz rękodzieła pochodzących z różnych regionów Polski. Wydarzenie to stanowiło doskonałą okazję do zaprezentowania lokalnych smaków, tradycji kulinarnych i wyrobów rzemieślniczych.



Stoisko wystawiennicze Województwa Dolnośląskiego promowało  sześciu wystawców:
1. Kate Bee – pasieka pochodząca ze Świdnicy,
2. Browar Świdnica – piwowarstwo rzemieślnicze,
3. Pasieka Gawrół – pasieka pochodząca ze wsi Gawrół,
4. Impress – wyroby z dziczyzny oraz naturalny chleb,
5. Pasieka Dziadka Tolka – pasieka pochodząca z Przemkowa,
6. Stawy Milickie – naturalne wyroby z ryb.


Podczas trwania targów odbył się konkurs pn. "Medal Targów Smaki Regionów 2023", który jest prestiżowym wyróżnieniem przyznawanym co roku producentom żywności naturalnej i regionalnej, charakteryzujących się wyjątkowym smakiem i doskonałą jakością.


W tegorocznej edycji „Medal Targów Smaki Regionów 2023” za produkt pochodzący z Województwa Dolnośląskiego otrzymał Browar Świdnica za piwo o nazwie "CZERWONY BARON". Ponadto specjalne wyróżnienie przyznano Pasiece Gawrół za miód leśny z Krainy Łęgów Odrzańskich.