„Dolnośląskie Święto Kapusty” w Krynicznie
01.09.2025 15:23
W sobotę 30 sierpnia 2025 roku, na boisku sportowym w Krynicznie w gminie Wisznia Mała, po raz pierwszy odbyło się Dolnośląskie Święto Kapusty.
W czasie wydarzenia odbył się Festiwal Produktów Regionalnych „Made in Dolny Śląsk”. Odwiedzający mieli okazję odkryć bogactwo lokalnych przysmaków i unikalnych wyrobów rękodzielniczych. Na stoiskach prezentowane były m.in. lokalne miody, świeżo tłoczone oleje, naturalne soki, wyroby cukiernicze i pachnące wypieki, biżuteria, szydełkowe ozdoby oraz naturalne kosmetyki.
Koła gospodyń wiejskich zaprezentowały swoje popisowe dania w konkursie kulinarnym. Tematem przewodnim była oczywiście kapusta. Laureaci konkursu:
I miejsce – Grom Ligota Piękna – za gołąbki z kaszą pęczak w sosie grzybowym
II miejsce – Sołectwo Rogoż – za bigos myśliwski
III miejsce – KGW w Czerwieńcu – za pierogi z kiszoną kapustą, ziemniakami i sosem grzybowym
Wyróżnienie – KGW „Odlotowe Babeczki” w Szymanowie – za pierogi z serem i kapustą
Wyróżnienie – KGW w Kuraszkowie – za karczek w kapuście
W trakcie „Dolnośląskiego Święta Kapusty” odbył się pokaz gotowania na żywo, prowadzony przez finalistów programu Master Chef. Odwiedzający mogli również podziwiać pokaz akrobacji powietrznych. Wieczór uświetnił koncert Gosi Andrzejewicz. Wydarzenie zostało zorganizowane we współpracy ze Stowarzyszeniem „Kometa-Kryniczno”.