Dolnośląski finał XXIV Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozstrzygnięty
03.07.2025 08:43
Produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody, przetwory owocowe i warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze, napoje regionalne, a także inne produkty regionalne – w tych podkategoriach dolnośląscy producenci zgłosili do konkursu 44 produkty. Natomiast o nominację do nagrody „Perła 2025” walczyło 16 produktów. Podczas konkursu o tytuł najlepszej potrawy regionalnej walczyło 6 ekip, prezentując wyborne zupy, przystawki oraz dania główne, takie jak kaczka z żurawiną, gulasz z sarny czy też pieczona gęś. Organizatorami wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Podczas XXIV Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się 28 czerwca podczas wydarzenia plenerowego „Dolnośląska Wieś Zaprasza” na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, odwiedzający mogli skosztować dolnośląskich specjałów i porozmawiać z producentami o ich recepturach
na smaczne i zdrowe produkty. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Uhonorowane POTRAWY REGIONALNE z Dolnego Śląska w 2025 roku:
I Miejsce:
„Zupa Grzybowa z lanymi kluseczkami i Farszynka Wrocławska podana z sosem grzybowym i czerwoną kapustą po Wrocławsku” - Koło Gospodyń Wiejskich w Oleśniczce
II Miejsce:
„Zupa z kasztanów jadalnych i Gulasz z sarny z lanymi kluseczkami z surówką z buraczków czerwonych”- Koło Gospodyń Wiejskich w Gościęcicach
III Miejsce:
„Zupa kurkowa z grzanką z kozim serem i Kaczka z żurawiną z Żórawiny” - Koło Gospodyń Wiejskich „Trzy Stawy” w Polakowicach
Uhonorowane PRODUKTY REGIONALNE z Dolnego Śląska w 2025 roku w kategorii:
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne:
Nagroda:
„Kiełbasa z Sowiogórskiego niedźwiedzia” – Gospodarstwo Rolne SZCZYPIORKI
Wyróżnienie:
„Kapłon z rasy kur zielononóżek” – Gospodarstwo Rolne Majda
„Kiełbasa wiejska” - Masarnia u Konarskich Wędliny z Doliny Baryczy
„Boczek Sowiogórski” - Wędzarnia Sowiogórska
Produkty mleczne:
Nagroda:
„Górski Sudecki” – „Wańczykówka” Lucyna Wańczyk
Wyróżnienie:
„Ser kozi serwatkowy” – Kozie Sery „HONORATY”
„Kozi zwarek z kozierada, Wędzonka kozia z kozieradka i lipową nutą” - Kozie Kopytka
Miody:
Nagroda:
„Królewski miód wrzosowy” – Pasieka Garwół Katarzyna i Piotr Oksanicz
„Miód wielokwiatowy wiosenny” – Pasieka Kubusia
Wyróżnienie:
„Miód wielokwiatowy” – Złoty Dar Natury Mirosław Dobrzański
2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe:
Wyróżnienie:
„Ekologiczny Mus jabłkowy jednoodmianowy z jabłek odmiany Gloster” – BM Bożena Pochodyła
Przetwory warzywne:
Nagroda:
„Patisony marynowane / Patisony konserwowe” – Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ŚCINAWA”
Wyroby cukiernicze:
Nagroda:
„Biała Ślązaczka” - Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje RHD Jacek Rudy
3. Napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe:
Nagroda:
„Syrop z owoców wiśni” – Gospodarstwo Rolne Halina Gulej
„Kwas Chlebowy – VITAFIT „Honey Hania” - Rolniczy Handel Detaliczny Vitafit Piotr Buszko
Wyróżnienie:
„Syrop z kwiatów, nie z fabryki” – Uprawa i Przetwórstwo Lawendy - „Magia Lawendy” (RHD)
Napoje alkoholowe:
Nagroda:
„Piwo „Sowie Koźlak”” – Browar Wielka Sowa sp. z o.o.
„Wino gronowe „Cabernet Cortis” rocznik 2022 - Winnica Zimna Woda
4. Inne produkty regionalne
Nagroda:
„Olej rydzowy” – Dolnośląski Mazur
PRODUKTY NOMINOWANE DO NAGRODY „PERŁA 2025”:
1. „Jesiotr wędzony z Raju Pstrąga” – Raj Pstrąga
2. „OLD WAŃCZYK” - „Wańczykówka” Lucyna Wańczyk
3. „Miód ze spadzi liściastej” – Złoty Dar Natury Mirosław Dobrzański
4. „Chleb VITAFIT Ziarna” – Rolniczy Handel Detaliczny „VITAFIT” Piotr Buszko
5. „Bomba Legnicka – Liegnitzer Bombe” – Pierniki Wrocławskie - Piernikowe Dekoracje Rolniczy Handel Detaliczny Jacek Rudy
6. „Bio Jabłko ekologiczny sok jabłkowy jednoodmianowy Idared” – BM Bożena Pochodyła
7. „ROMARLE – wino gronowe czerwone wytrawne” – Winnica Christopher Krzysztof Kozaczuk
Dziękujemy za poświęcony czas i zaangażowanie zarówno wystawcom jaki i członkom komisji.