Rolników, restauratorów, przetwórców żywności i konsumentów zapraszamy do udziału w szkoleniu „Krótkie Łańcuchy Dostaw – nowe możliwości współpracy i sprzedaży lokalnych produktów”. Celem szkolenia jest przedstawienie praktycznych sposobów skracania drogi „od pola do stołu”, budowania partnerstw między rolnikami, lokalną gastronomią oraz przetwórcami, a także omówienie aktualnych regulacji prawnych oraz przykładów dobrych praktyk.
[more]22 listopada 2025 roku w Centrum Kultury „MUZA” w Lubinie odbyły się wybory „Miss Kobiety Wiejskiej”. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego we współpracy z Regionalnym Związkiem Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych.
[more]Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego serdecznie zaprasza na XV Kongres Odnowy Wsi, który odbędzie się w dniach 4–5 grudnia 2025 r. w hotelu Platinum Mountain w Szklarskiej Porębie, ul. Kilińskiego 15B.
[more]Celem projektu „Z pola na dolnośląski stół” jest wzmocnienie lokalnego rynku gastronomicznego i promocja regionalnych produktów z Dolnego Śląska. Projekt został stworzony z myślą o producentach, restauratorach i szefach kuchni. Skupimy się na: wspieraniu jakości i lokalności produktów, skracaniu łańcucha dostaw i promowaniu zrównoważonych praktyk, edukacji mieszkańców w zakresie zdrowego, ekologicznego odżywiania, budowaniu trwałej sieci współpracy między producentami a...
[more]W dniach 21–23 listopada 2025 roku we Wrocławiu odbędzie się XVIII Konwent Polskich Winiarzy – jedno z najważniejszych wydarzeń branżowych w Polsce, poświęcone rozwojowi winiarstwa i współpracy regionalnej. Tegoroczna edycja odbędzie się pod hasłem „Małe Regiony Winiarskie” i skupi się na roli mikroregionów w budowaniu tożsamości polskiego wina.
[more]Przypominamy o naborze trwającym od 23 października! Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego wspólnie z organizacjami działającymi na rzecz rozwoju obszarów wiejskich organizuje „Prezentację Tradycyjnych Stołów Wigilijnych”. Podczas prezentacji odbędą się konkursy, w których będą oceniane aranżacje stołów wigilijnych oraz tradycyjne potrawy.
[more]Zachęcamy do pobrania najnowszej publikacji poświęconej dolnośląskim produktom lokalnym i ich producentom. E-book powstał z myślą o wszystkich, którzy cenią żywność wysokiej jakości, wytwarzaną w naszym regionie na niedużą skalę.
[more]