rozmiar czcionki: A | A | A

WARSZTATY SZTUKI KULINARNEJ, pod nazwą Karkonoski Festiwal Młodych Kucharzy – Wielkanoc 2019.

15.04.2019 10:39

W dniu 5 kwietnia 2019 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Karpaczu odbyło się uroczyste zakończenie warsztatów gastronomicznych.

Po raz jedenasty w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Karpaczu odbyły się WARSZTATY SZTUKI KULINARNEJ, pod nawą Karkonoski Festiwal Młodych Kucharzy – Wielkanoc 2019.

Warsztaty miały charakter szkoleniowy. W tym roku swój udział zadeklarowali uczniowie z 11 dolnośląskich szkół, tj.:
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Karpaczu,
- Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Batalionów Chłopskich w Bożkowie,
- Dolnośląski Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 13 dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących im. M. Grzegorzewskiej we
Wrocławiu,
- Dolnośląski Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 12 dla Dzieci Niesłyszących i Słabosłyszących we Wrocławiu,
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. M. Konopnickiej w Biedrzychowicach,
- Ośrodek Szkolenia i Wychowania Ochotniczych Hufców Pracy w Mysłakowicach,
- Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 im. Stanisława Staszica w Jeleniej Górze,
- Zespół Szkół Przyrodniczo-Usługowych i Bursy Szkolnej w Jeleniej Górze,
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu,
- Zespół Szkół Zawodowych w Wolsztynie,
- Zespół Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wałbrzychu.

Warsztaty organizowane były w ścisłej współpracy z Zrzeszeniem Handlu i Usług z Jeleniej Góry. Współpraca Szkoły z organizacją skupiającą mistrzów w zawodach, wpisuje się w ideę kształcenia dualnego. Szkoła w kształceniu zawodowym podąża za potrzebami pracodawców i trendami w danym zawodzie, a pracodawcy mogą poznać przyszłych pracowników – młodych adeptów sztuki gastronomicznej.