rozmiar czcionki: A | A | A

Konferencja ERIAFF 2014 – ruszył nabór zgłoszeń dla prelegentów

01.04.2014 11:24

10-12 czerwca br. sieć Europejskich Regionów Innowacji w Rolnictwie, Żywności i Leśnictwie (ERIAFF – European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry) organizuje konferencję pt. „Zrównoważone systemy żywności – multipartnerska współpraca dla podtrzymania nowej konkurencyjności dla Europy”. Wydarzenie odbędzie się w Finlandii w mieście Seinäjoki.

Podejmując inicjatywę Komisji Europejskiej dot. partnerstw innowacyjnych, łączących różnorodnych partnerów, a także pomysły i inicjatywy na terenie całej Europy, sieć ERIAFF skupia swoje wysiłki na wprowadzeniu lepiej skoordynowanej multipartnerskiej współpracy pomiędzy regionami w ramach sektorów rolnictwa, żywności i leśnictwa. Kluczowym zadaniem jest stworzenie innowacyjnych działań dla wzrostu i trwałości tych sektorów.


Zachęcamy wszystkich zainteresowanych udziałem w konferencji w roli eksperta/prelegenta do zapoznania się z niniejszą informacją i kontaktu z organizatorami.


Cel konferencji pokrywa się z celami sieci ERIAFF, mianowicie, połączenie beneficjentów z różnych sektorów i generowanie nowych pomysłów na projekty, badania i działalności gospodarcze. Szczególna uwaga poświęcona zostanie zachęcaniu MŚP do udziału w działaniach międzynarodowych i w sektorze zrównoważonej żywności.


Konferencja ma również służyć wypracowaniu wniosków, w jaki sposób można wpłynąć na przyszłość europejskiej, krajowej i regionalnej polityki w celu zawiązania współpracy odpowiadającej obecnym potrzebom różnorodnych sektorów łańcucha systemów zrównoważonej żywności. Zrównoważone systemy żywności łączą biologiczne, techniczne i ekologiczne procesy produkcji żywności, administrację gospodarczą i polityczną, procesy regulacyjne, społeczne i kulturalne. Składają się one z jednostek zajmujących się produkcją żywności, przetwarzaniem, logistyką, marketingiem, sprzedażą, wpływem na dobre samopoczucie, użyciem produktów ubocznych oraz powiązanych łańcuchów i sieci. Systemy żywnościowe zawierają w sobie środki, technologie, działania, fizyczne środowisko oraz ludzi i ich wiedzę.


Prelegenci mogą zgłaszać swój udział w konferencji do 17 kwietnia 2014 r.


Więcej informacji dostępnych jest na oficjalnej stronie konferencji.

 
Kontakt:
Pia Oksman - koordynator konferencji
Tel: +358 40 680 7540  
E-mail: pia.oksman2@seamk.fi