rozmiar czcionki: A | A | A


XVIII Edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” Region Dolny Śląsk

28.08.2018 13:10

Przetwory mięsne, owocowe, warzywne, produkty mleczne, zbożowe, cukiernicze, miody i napoje – w tych kategoriach dolnośląscy producenci zgłosili do konkursu 33 produkty.

Organizatorami wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Dolnośląską Izbą Rolniczą.

Podczas XVIII Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się 25 sierpnia we Wrocławiu, odwiedzający mogli skosztować dolnośląskich specjałów i porozmawiać z producentami o ich recepturach na smaczne i zdrowe produkty.

 

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

 

 

 

 

Uhonorowane PRODUKTY REGIONALNE z Dolnego Śląska w kategorii:

 

1. Produkty i przetwory mięsne

 

Produkty i przetwory mięsne:

Nagroda:

„Nasza Domowa” - Masarnia Bronisław Urbanowski

 

Wyróżnienie:

„Polędwica Golędzinowska”

Wyrób wędlin naturalnych, Zakład „Pod Bukami” Piotr Czajkowski

„Kiełbasa z sowiogórskiego niedźwiedzia”

Gospodarstwo rolne Szczypiorki

 

Produkty mleczne:

Nagroda:

„Ser kwasowo – podpuszczkowy typu tylżeckiego”

Przetwórstwo Farmerskie – SERY ŚLUBOWSKIE Igor Pietrzyk

 

Wyróżnienie:

„Ser ciepłowodzki z ziołami”

Gospodarstwo Rolne w Ciepłowodach Halina Gulej

 

Miody:

Nagroda:

„Miód ze spadzi liściastej”

Bogusława i Jerzy Nawara; Pasieka ZUZIA

„Miód leśny z Ogrodu Botanicznego w Wojsławicach”

Maciej Turek Pasieka „Miód od Turka”

 

Wyróżnienie:

„Miód faceliowy”

Jolanta Michułka – Pietrzyk

 

2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

 

Przetwory owocowe:

Nagroda:

„Płatki róży w syropie”

Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska

 

Wyróżnienie:

„Eko powidła malinowe górskie”

Zofia Kowalczyk

„Ocet wiśniowy”

Ewelina Karczewska

 

Przetwory warzywne:

Nagroda:

„Ogórek kiszony „dębowy””

Krystyna Michułka

 

Wyróżnienie:

„Kiszony czosnek z Doliny Baryczy”

Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder Kiszone Warzywa z Doliny Baryczy, Przetwórnia Warzyw

 

Produkty zbożowe:

Wyróżnienie:

„Chleb Vitafit gryczany”

Vitafit Piotr Buszko

 

Wyroby cukiernicze:

Wyróżnienie:

„Placek drożdżowy z owocami”

„Wiem co jem” – koło kulinarne w Ciepłowodach,

Halina Gulej – opiekun

 

3. Napoje regionalne

 

Napoje bezalkoholowe:

Nagroda:

„Kwas chlebowy – „Słodka Maryśka””

Vitafit Piotr Buszko

 

Wyróżnienie:

„Tłoczony sok jabłkowo - truskawkowy”

Maciejowy Sad – Przedsiębiorstwo Prywatne KAR

„Tłoczony sok jabłkowo - aroniowy”

Grupa Producentów Owoców i Warzyw „Trzebnickie Sady”

 

Napoje alkoholowe:

Nagroda:

„Żenicha”

Maria Mazur

„Wino gronowe - SEY”

Winnica Świdnicka

 

Wyróżnienie:

„Browar wieżyca - jasne”

Biskupia Kopa s.c.; R. Leśniewski, D. Kacprzyński

 

4. Inne produkty regionalne

Wyróżnienie:

„Farsz z sera i ziemniaków”

Gospodarstwo rolne w Ciepłowodach Andrzej Gulej

 

PRODUKTY NOMINOWANE DO PERŁY:

 

1. „Golędzinowska Sucha”

Wyrób Wędlin Naturalnych "Pod Bukami" Piotr Czajkowski

 

2. Miód leśny z Masywu Śnieżnika

Hello Yellow – Igor Antolak

 

3. Miód Lipowy – zwany „Złotem Domaszkowa”

Jerzy Nawara Pasieka ZUZIA

 

4. Dżem z maliny leśnej bez cukru na parze

Zofia Kowalczyk

 

5. Sok z kiszonych buraków z Doliny Baryczy

Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder Kiszone Warzywa z Doliny Baryczy, Przetwórnia Warzyw

 

Składy Komisji Konkursowej powołanej Zarządzeniem Marszałka Województwa Dolnośląskiego z dnia 16 sierpnia 2018 r.

 

Komisja na najlepszy regionalny produkt żywnościowy z Dolnego Śląska:

- IZABELLA BYSZEWSKA – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Krajowy Koordynator Konkursu NKD

- JAN ZWOLIŃSKI - Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

- LESZEK GRALA – Prezes Zarządu Dolnośląskiej Izby Rolniczej

- BARBARA JAKIMOWICZ KLEIN Przedstawiciel ds. żywienia i regionalnej tradycji kulinarnej

- WALDEMAR REDUCH – Wicedyrektor Wydziału Obszarów Wiejskich

 

Dziękujemy za poświęcony czas i zaangażowanie zarówno wystawcom jaki i członkom komisji.