rozmiar czcionki: A | A | A


XVII Edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” region Dolny Śląsk

06.09.2017 12:37

Przetwory mięsne, owocowe, warzywne, produkty mleczne, zbożowe, cukiernicze, miody i napoje – w tych kategoriach dolnośląscy producenci zgłosili do konkursu 31 produktów i 8 potraw regionalnych.

Podczas XVII Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się 2 września we Wrocławiu, odwiedzający mogli skosztować dolnośląskich specjałów i porozmawiać z producentami o ich recepturach na smaczne i zdrowe produkty.

 

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

Przetwory mięsne, owocowe, warzywne, produkty mleczne, zbożowe, cukiernicze, miody i napoje – w tych kategoriach dolnośląscy producenci zgłosili do konkursu 31 produktów i 8 potraw regionalnych.

 

W kategorii Na najlepszą POTRAWĘ REGIONALNĄ z Dolnego Śląska wystartowały 4 ekipy z pośród których,

I miejsce – Restauracja Malarska 25 z Wrocławia – zaserwowała:

Chłodnik z kiszonej dyni podany z kalarepą i rabarbarem pieczonym w miodzie

Suma milickiego z grzybową kaszą z Doliny Gryki, sosem z raków oraz fermentowaną gruszką

II miejsce – Restauracja i Pensjonat Hubertówka z Milicza podała:

Faszerowaną dziką kaczkę z nadzieniem z dzikiej gęsi duszona w cydrze i jabłkach, podaną z marynowanym buraczkiem i sosem żurawinowym z winem i imbirem

Przepiórki w sosie z białego wina ze świeżym tymiankiem i koperkiem, śmietanką z suszonymi morelami, kaszą jaglaną i duszonymi na maśle warzywami

Sałatka z liści świeżego szpinaku i pomidorów.

III miejsce - Rodzinna wytwórnia makaronów – Fabijańscy z Siedlęcina przygotowała:

Makaron owsiany z serem i śmietaną kozią

Makaron grochowy z pudrem z orzechów nerkowca i polędwica z ziołami

Wyróżnienie dla Koła kulinarnego "Wiem co jem" przy Zespole Szkół Samorządowych w Ciepłowodach opiekunem jest Halina Gulej dzieci przygotowały:

Tradycyjny rosół domowy

Pierś z kaczki w porzeczkowo miodowym sosie

 

Uhonorowane PRODUKTY REGIONALNE z Dolnego Śląska w kategorii:

Produkty i przetwory mięsne nagrody główne dla:

GOLONKA SOWIOGÓRSKA Z PIECA Jerzy Gawrycki Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Bielawy

SZYNKA Z GOLĘDZINOWA Piotr Czajkowski Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład Pod Bukami z Golędzinowa

Wyróżnienie

PASZTET DROBIOWY W SŁOIKACH Andrzej Gulej Gospodarstwo rolne Ciepłowody

UDZIEC WĘDZONY Dawid Występski Gospodarstwo rolne Czernina Górna

KIEŁBASA SUCHA Dariusz Konarski Masarnia Dar-Vit Słotwina

Produkty mleczne przyznano nagrody główne dla:

SER ROKPOL - KAMIENNOGÓRSKI SER PLEŚNIOWY Spółdzielnia Mleczarska „KaMos” w Kamiennej Górze

SER GRILLOWY Igor Pietrzyk Sery Ślubowskie ze Ślubowa

W kategorii miody:

MIÓD SEKCYJNY LIPOWY W PLASTRACH Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody

MIÓD GRYCZANY Z WYKĄ Bogusława i Jerzy Nawara Pasieka Zuzia

MIÓD LEŚNY Z MASYWU ŚNIEŻNIKA Igor Antolak Marta Spławska Pasieka Hello Yellow

Wyróżnienie

MIÓD PSZCZELI FACELIOWY Jolanta Michułka Pietrzyk Gospodarstwo Rolne Ślubów

Przetwory owocowe

Nagroda

DŻEM Z MALINY LEŚNEJ Z KŁODZKA Zosia Kowalczyk Skarby lasu Kłodzko

Wyróżnienie

SYROP Z CZARNEGO BZU Paweł Mazur Dary Natury Jaksonów

OCET JABŁKOWO- MALINOWY Maciej Karczewski Maciejowy Sad Lutynia

DŻEM Z JEŻYNY LEŚNEJ z KŁODZKA Eugeniusz Kowalczyk Kłodzko

Przetwory warzywne

Wyróżnienie

KISZONE KALAFIORY Z DOLINY BARYCZY Michał Sznajder Gospodarstwo rolne Karnice

GOTOWY SOS POMIDOROWY Rafał Magierowski Housleit Sp. Z O.O. Wrocław

POMIDORY WIOLETTY Wioletta Skupin Żarki

OGÓREK KWASZONY DĘBOWY Krystyna Michułka Gospodarstwo Rolne Ślubów

Produkty zbożowe

Nagroda

ŚWIĄTECZNY CHLEB KASZTANOWY Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody

Wyróżnienie

CHLEB ŻYTNI ZIARNA Anna Różycka – Buszko Piekarnia Vitafit Krajków

Wyroby cukiernicze

Nagroda

CIASTO JABŁKOWE Z MACIEJOWEGO SADU Ewelina Karczewska Lutynia

Wyróżnienie

PLACEK KRÓLEWSKI Andrzej Gulej Gospodarstwo rolne Ciepłowody

Napoje regionalne

Nagroda

WODA MINERALNA "ANKA" Uzdrowisko Szczawno-Jedlina S.A.

Wyróżnienie

SOK Z KISZONYCH BURAKÓW Z DOLINY BARYCZY Michał Sznajder Gospodarstwo rolne Karnice

HERBATA KACZAWSKA WIELOOWOCOWA - Marta i Maciej Zawierucha Gospodarstwo Rolne Rzeszówek

Inne produkty regionalne

Wyróżnienie

FARSZ Z GĘSI - Wiem co jem - koło kulinarne przy Szkole Podstawowej w Ciepłowodach

 

Produkty nominowane do nagrody „Perła 2017”

Finał odbędzie się 24 września 2017 w trakcie targów Smaki Regionów - Polagra Food w Poznaniu.

Potrawa

RESTAURACJA MALARSKA 25 Z WROCŁAWIA

Chłodnik z kiszonej dyni podany z kalarepą i rabarbarem pieczonym w miodzie Sum milicki podany z grzybową kaszą z Doliny Gryki, sosem z raków oraz fermentowaną gruszką

Produkty

I. SZYNKA GOTOWANA Z JAGODNIKA Dariusz Konarski Masarnia Dar-Vit Słotwina

II. KABANOSY GOLĘDZINOWSKIE Piotr Czajkowski Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład Pod Bukami z Golędzinowa

III. MASŁO TRADYCYJNE Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Międzybórz

IV. MIÓD LEŚNY Z NIEMCZY Maciej Turek Pasieka „Miód od Turka”

V. MIÓD GRYCZANY Igor Antolak, Marta Spławska Pasieka Hello Yellow

VI. KASZTANY JADALNE Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody

 

Składy Komisji Konkursowych powołanych Zarządzeniem Marszałka Województwa Dolnośląskiego z dnia 24 sierpnia 2017 r.

Komisja na najlepszy regionalny produkt żywnościowy z Dolnego Śląska

- IZABELLA BYSZEWSKA – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Krajowy Koordynator Konkursu NKD

- JAN ZWOLIŃSKI - Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

- LESZEK GRALA – Prezes Zarządu Dolnośląskiej Izby Rolniczej

- JOANNA KURBIEL - Adiunkt Działu Sztuki Ludowej Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu

- MACIEJ GAŁAN - socjolog, autor – „Kuchenne Rewolucje - naszymi oczami” pasjonat dobrej kuchni i regionalnych smaków, w swoich podróżach poszukuje smacznej Polski okraszając to współpracą z Magdą Gessler wyznawca zasady „ jedzenie powinno być przyjemnością a nie tylko obowiązkiem”

Skład Komisji Konkursowej – potrawa:

- GRAŻYNA KURPIŃSKA –– Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Przewodnicząca Komisji

- WALDEMAR REDUCH Zastępca Dyrektora Wydziału Obszarów Wiejskich UMWD

- ALEKSANDRA FAŁAT - Dolnośląska Izba Rolnicza

- ZBIGNIEW KOŹLIK – szef Kuchni restauracji w Hotelu HP Park Plaza

- MAGDALENA MAŃKOWSKA – Autorka ‘Kocham Jeść” –będącego centrum informacji o produktach regionalnych na Dolnym Śląsku, w Polsce i na świecie –pracuje z TV Echo24 i Gazetą Wrocławską

Dziękujemy za poświęcony czas i zaangażowanie zarówno wystawcom jaki i członkom komisji.