XVII EDYCJA KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” - NABÓR ZGŁOSZEŃ
11.07.2017 10:21
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Dolnośląska Izba Rolnicza, Pasaż Grunwaldzki, Partner konkursu Związek Województw RP zapraszają do udziału w XVII edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną Dolnego Śląska.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur, istotnym stało się przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym.
Konkurs ma charakter otwarty, udział jest bezpłatny. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych tzn. wojewódzkich – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne – 2 września 2017 r. Pasaż Grunwaldzki Wrocław.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2017”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczona na Wielkim Finale Konkursu – 24 września 2017 r. w Poznaniu.
Konkurs wojewódzki odbędzie się w sobotę 2 września 2017 r. na terenie Pasażu Grunwaldzkiego przy Placu Grunwaldzkim 22 we Wrocławiu.
Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa w piątek 4 sierpnia 2017 r.
Maksymalna ilość uczestników:
- w kategorii produkt - 40 producentów
- kategorii potrawa - 6 drużyn
o uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń.
Do pobrania:
Regulamin konkursu – produkt
Karta zgłoszenia - produkt
Regulamin konkursu – potrawa
Karta zgłoszenia - potrawa
Informacji udziela:
Urszula Bartoszewicz – Tel. 71- 776 91 64
e-mail: urszula.bartoszewicz@umwd.pl