rozmiar czcionki: A | A | A


Regionalna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

17.04.2019 10:16

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego serdecznie zapraszają do udziału w XIX edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.


Konkurs odbędzie się dnia 15 czerwca 2019 roku w Pasażu Grunwaldzkim przy Placu Grunwaldzkim 22 we Wrocławiu.

 

Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie dolnośląskich, regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

 

Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.



Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

 

I Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

(np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)

 

II Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

(np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)

 

III Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)

 

IV Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

 

 

W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszy regionalny produkt  żywnościowy. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2019”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

 

Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych został wydłużony do dnia 21 maja 2019 r.

 

Zgłoszenia należy przesyłać na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego

Wydział Obszarów Wiejskich

Wybrzeże Słowackiego 12-14

50 – 411 Wrocław

z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

 

Regulamin Konkursu na najlepszy produkt żywnościowy

Karta zgłoszeniowa produktu

 

Informacje nt. konkursu można uzyskać pod numerem telefonu 71 776 90-30 lub 71 776-90-51.