rozmiar czcionki: A | A | A


Najlepsze produkty i potrawy z Dolnego Śląska

05.07.2010 14:14

Ser kozi łomnicki, pstrąg wędzony, polędwiczki z suma z lubczykiem oraz rolada z suma będą ubiegać się o "Perłę 2010" w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” podczas Targów Polagra Food w Poznaniu.

3 lipca br. na terenie promenady wejściowej do budynku Centrum Handlowego Magnolia Park we Wrocławiu przy ul. Legnickiej odbyła się X Regionalna Edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.


Organizatorami Konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Uroczystego otwarcia Konkursu dokonał Bogusław Wijatyk- Dyrektor Departamentu Europejskiego Funduszu Społecznego i Rozwoju Obszarów Wiejskich.


Głównym celem Konkursu była identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności, wytwarzanej przez lokalnych producentów z wykorzystaniem tradycyjnych technologii w oparciu o miejscowe zasoby surowców oraz identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych potrawach stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu. Do Konkursu zgłoszono 80 produktów i 9 potraw.

 

Komisja konkursowa ds. produktu pracowała pod przewodnictwem Pani Izabelli Byszewskiej z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego natomiast komisja ds. potrawy pod przewodnictwem Pani Hanny Szymanderskiej.

 

Konkurs uświetniły występy zespołów folklorystycznych z Dolnego Śląska: „Zespół folklorystyczny” z Chełmska Śląskiego, Zespół Ludowy „Leszczynki” z Dobroszyc,  Zespół „Malwy” z Kuraszkowa oraz Zespół „Strzegomianki” ze Strzegomian.

 

Laureaci konkursu:

-   w kategorii: produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

I miejsce ex aequo: : „Śliwiaki” – Bogusławy Gołębiewicz z miejscowości Uraz oraz „Kołacz ormiański” – Romany Obrockiej z Obornik Śląskich
II miejsce: „Chleb z Młyna” – Zenona Feszczuka z Jordanowa Śląskiego
III miejsce: ocet winny miodowo- owocowo- ziołowy – Iwony i Marka Morawskich - Gospodarstwo Pasieczne „Miód-Mar” z Marcinkowic
Wyróżnienie: Konfitura z papryki – Czesławy Potemkin „Gospodarstwo Agroturystyczne „Trzy Koguty” z Lasek

 

w kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

I miejsce: Ser – twaróg izerski – Tomasza Borysławskiego z Antoniowa  
II miejsce: Zawadiacka szynka z prosięcia – Bronisława Urbanowskiego z Zawidowic
III miejsce: Miód Lipowy – Danuty i Henryka Kamaszuk z Godzięcina
Wyróżnienie: Kiełbasa dojrzewająca – Renaty Jaworskiej „Smakowita Wieś” ze Sławoszowic 


- w kategorii: napoje regionalne:

I miejsce: Cyder – jabłecznik z Trzebnicy – Henryka Nowakowskiego
II miejsce: Krupnik – staropolska wódka miodowa – Koło Gospodyń Wiejskich „Jodłóweczki”
z Jodłowic 
III miejsce: Nalewka chrzanowa – Koło Gospodyń Wiejskich z Wiercienia
Wyróżnienie: Naturalny sok jabłkowy - Macieja Karczewskiego z Lutyni  

 

- w kategorii: Inne produkty regionalne:

I miejsce: nie przyznano
II miejsce: Farsz zapiekany –  Koło Gospodyń Wiejskich ze Ślubowa
III miejsce: Farsz do gołąbków staropolskich– chłopskich – Koło Gospodyń Wiejskich
z Sadkowa
Wyróżnienie: Pasztet z selera – Koło Gospodyń Wiejskich z Głuchowa Górnego

 

Nominacja do ogólnopolskiej nagrody ”Perła 2010” w kategorii produkt:
Ser kozi łomnicki – Bożeny i Daniela Sokołowskich z Łomnicy
Pstrąg wędzony – Danuty Ćwikła „Pstrąg – Mar” ze Ścinawki Średniej

 

- w kategorii: najlepsze danie i potrawa regionalna:

I miejsce: Polędwiczki z suma z lubczykiem oraz rolada z suma – Renaty Jaworskiej „Smakowita Wieś” ze Sławoszowic 
II miejsce: Zupa kartoflanka zabużacka oraz ryba po polesku – Rady Sołeckiej z Daszowa, gmina Jemielno
III miejsce: Zupa borowikowa oraz placuszki smażone z farszem z kapusty i suszonych grzybów – Koło Gospodyń Wiejskich „Grodzanki” z Grodzanowa
Wyróżnienie: Galareta studzinina oraz kogutki wiejskie smażone w śmietanie swojskiej - Koło Gospodyń Wiejskich z Jutrzyny

 

Nominacja do ogólnopolskiej nagrody ”Perła 2010” w kategorii danie i potrawa regionalna:
Polędwiczki z suma z lubczykiem oraz rolada z suma – Renaty Jaworskiej „Smakowita Wieś” ze Sławoszowic 

 

Wicemarszałek Stanisław Longawa wręczył laureatom dyplomy i nagrody w postaci sprzętu AGD oraz dokonał oficjalnego zakończenia X Regionalnej Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.