Kiermasz Żywności Ekologicznej i Produktów Regionalnych - relacja
19.05.2011 10:13
W dniach 14-15 maja 2011 r. na terenach Hali Stulecia we Wrocławiu odbyła się pierwsza edycja „Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Produktów Regionalnych”.
Impreza miała charakter otwarty i odbyła się równolegle z Wielkim Kiermaszem Ogrodniczym pod Iglicą. Imprezę uświetniły występy zespołów ludowych z Dolnego Śląska oraz młodzieżowych grup tanecznych z wrocławskich domów kultury.
Kiermasz stanowił bardzo dobrą okazję do zaprezentowania ekologicznej oraz tradycyjnej żywności z naszego regionu, stworzył również doskonałą możliwość dotarcia bezpośrednio do odbiorców.
Na stoisku Urzędu Marszałkowskiego zaprezentowano produkty ekologiczne i regionalne z Dolnego Śląska, takie jak:
- ser kozi łomnicki z gospodarstwa ekologicznego „Kozia Łąka”, wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych,
- dolnośląskie miody, pozyskiwane przez pszczelarzy zrzeszonych w Dolnośląskim Związku Pszczelarzy oraz
- naturalny sok jabłkowy z gospodarstwa sadowniczego „Maciejowy Sad”.
Stoisko Urzędu Marszałkowskiego było licznie odwiedzane, wszystkie produkty cieszyły się ogromnym powodzeniem i wzbudzały zainteresowanie.