[Relacja] Dolny Śląsk na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu
01.10.2024 14:53
W dniach 27 - 29 września 2024 roku Województwo Dolnośląskie uczestniczyło w Targach „Smaki Regionów”, które odbywały się w hali Międzynarodowych Targów Poznańskich. Targi odwiedziło ponad 24 000 miłośników zdrowych i tradycyjnych smaków. Można było spróbować oraz zakupić produkty żywnościowe i potrawy z każdego regionu Polski.
Stoisko Województwa Dolnośląskiego reprezentowało pięciu wystawców:
1. Vitafit Piotr Buszko - piekarnia zajmująca się wypiekaniem pysznych chlebów i produkcją kwasów chlebowych, w ofercie posiadają różnego rodzaju żytnie i gryczane kwasy chlebowe, a także pieczywo żytnie, z niskim indeksem glikemicznym oraz na mące gryczanej;
2. Browar Świdnica – producent piwa lokalnego i rzemieślniczego;
3. Pierniki Wrocławskie Piernikowe Dekoracje Anna Kuśmierek-Rudy - naturalne, rękodzielnicze wyroby powstające w stolicy Dolnego Śląska w Piernikarni Wrocławskiej;
4. Pasieka GARWÓŁ Katarzyna i Piotr Oksanicz – rodzinna pasieka wędrowna z Gminy Wołów, oferująca różne miody oraz organizująca pszczele warsztaty edukacyjne;
5. Impress – producent wyrobów mięsnych z dziczyzny.
Podczas targów został również rozstrzygnięty konkurs na Medal Targów Smaki Regionów 2024, który jest prestiżowym wyróżnieniem przyznawanym co roku producentom żywności naturalnej i regionalnej, charakteryzujących się wyjątkowym smakiem i doskonałą jakością. Komisja wyłoniła 20 medalistów oraz przyznała 11 wyróżnień. Medal Targów trafił również do Województwa Dolnośląskiego, a medalistą została Pasieka GARWÓŁ Katarzyna i Piotr Oksanicz za produkt Miód lawendowo-spadziowy.
Ponadto w sobotę Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przyznała prestiżowe nagrody „Perła 2024” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Najlepsze produkty z Województwa Dolnośląskiego, które otrzymały Perłę to:
1. Wołowina Sudecka Dojrzewająca – Andrzej Szczypka - Gospodarstwo Rolne Szczypiorki
2. Miód wielokwiatowy – Pasieka Gutek
3. Ser Podpuszczkowy Dojrzewający Maślany – Przedsiębiorstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk
4. Węgielek Wałbrzyski – Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje Rolniczy Handel Detaliczny Jacek Rudy
Wszystkim laureatom jeszcze raz serdecznie gratulujemy!
Udział Województwa Dolnośląskiego w Międzynarodowych Targach Poznańskich „Smaki Regionów” był finansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.