rozmiar czcionki: A | A | A


Konkurs wojewódzki „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozstrzygnięty

06.09.2021 15:17

Produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody, przetwory owocowe i warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze, napoje regionalne, a także inne produkty regionalne – w tych podkategoriach dolnośląscy producenci zgłosili do konkursu 25 produktów. 9 produktów walczyło o nominację do nagrody „Perła 2021”.

Organizatorami wydarzenia były Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Podczas XX Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się 5 września podczas Dożynek Wojewódzkich w Domaniowie, odwiedzający mogli skosztować dolnośląskich specjałów i porozmawiać z producentami o ich recepturach na smaczne i zdrowe produkty. Głównym celem konkursu była identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.





Uhonorowane produkty regionalne z Dolnego Śląska w 2021 roku:


1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne:
Nagroda:
„Szynka wołowa przedgórza sudeckiego” – Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne Szczypiorki

Produkty i przetwory z ryb:
Nagroda:
„Karp milicki wędzony” – Stawy Milickie S.A.

Produkty mleczne:
Nagroda:
„Ser podpuszczkowy, wędzony niedojrzewający chrzanowy na wędzonych liściach chrzanu” - Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk

 Wyróżnienie:
„Handkase (ser)” – Serotonina – wrocławskie sery rzemieślnicze Paulina Sawicka

Miody:
Nagroda:
„Miód wielokwiatowy faceliowo-wierzbowy” – Pasieka Kubusia
 
Wyróżnienie:
„Miód od Turka” – Pasieka „Miód od Turka”
 
2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe:
Nagroda:
„Płatki róży ucierane w cukrze, Konfitura ucierana z płatków róży” – Gospodarstwo Rolne Elżbieta Malinowska

Przetwory warzywne:
Nagroda:
„Kapusta kiszona z sokiem z kiszonych buraków” - Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw Michał Sznajder

Wyróżnienie:
„Paprykarz z dyni” – Dyniowy Zakątek Michał Starak

Produkty zbożowe:
Nagroda:
„Chleb Vitafit 720 cebulka” - Vitafit Piotr Buszko

Wyroby cukiernicze:
Nagroda:
„Piernikarka Wrocławska” – Pierniki Wrocławskie - Piernikowe Dekoracje Anna Kuśmierek-Rudy

Wyróżnienie:
„Blok czekoladowy mojego dzieciństwa” - Koło Kulinarne "Wiem co jem" przy KGW Ciepłowody

3. Napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe:
Nagroda:
„Syrop lawendowy” – Małgorzata Masternak „Magia lawendy”

Wyróżnienie:
„Kwas chlebowy-Vitafit "Free Anka” – Vitafit Piotr Buszko
„Dolnośląski grzaniec (bezalkoholowy) – DG Paweł Paterek

Napoje alkoholowe:
Nagroda:
„Piwo Sowie Marcowe” – Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o. Sp. Komandytowa
 
4. Inne produkty regionalne

Nagroda:
„Farsz do pierogów z Chrząstawy” – Koło Gospodyń Wiejskich w Chrząstawie

PRODUKTY NOMINOWANE DO NAGRODY „PERŁA 2021”:
1. „Ser podpuszczkowy , dojrzewający GOUDA” - Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk
2. „Kwas chlebowy-Vitafit „Słodka Maryśka”” – Vitafit Piotr Buszko
3. „Piwo Sowie Marcowe” – Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o. Sp. Komandytowa
4. „WitoMajo" -  Witomar

Dziękujemy za poświęcony czas i zaangażowanie zarówno wystawcom jaki i członkom komisji oceniającej produkty.