rozmiar czcionki: A | A | A


[Relacja] Konferencja dot. promocji żywności ekologicznej i lokalnych produktów wytwarzanych na terenie Dolnego Śląska

05.12.2022 13:00

30 listopada 2022 roku w Srebrnej Górze Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego zorganizował konferencję dotyczącą promocji żywności ekologicznej i lokalnych produktów wytwarzanych na terenie Dolnego Śląska.

Wydarzenie to było ważnym punktem dla branży wytwórców produktów ekologicznych i regionalnych na Dolnym Śląsku. Spotkaniu towarzyszyły rozmowy, wymiana wiedzy i doświadczeń producentów, przetwórców żywności oraz osób zainteresowanych żywnością regionalną, ekologiczną. W trakcie konferencji wystąpili znani i cenieni prelegenci: Barbara Jakimowicz-Klein, Maciej Oziembłowski, profesor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Piotr Gaczek z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Naukowcy poruszyli aspekty z zakresu wybranych systemów żywności regionalnej i tradycyjnej w kontekście bezpieczeństwa i epigenetyki, omówiono kierunki promocji żywności ekologicznej i produktów regionalnych na Dolnym Śląsku oraz przedstawiono strategię promocji produktów lokalnych, jak również wykorzystywane w niej instrumenty.


Podczas konferencji Dorota Goetz, prezes Lokalnej Grupy Działania Partnerstwo Ducha Gór, zaprezentowała doświadczenia i efekty współpracy związane z realizacją projektu  pomiędzy siedmioma dolnośląskimi Lokalnymi Grupami Działania pod nazwą „Marki Lokalne Dolnego Śląska - tworzone z pasją”.
Konferencja była współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.