rozmiar czcionki: A | A | A


Regionalna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

12.05.2010 11:12

Uprzejmie informujemy, iż dnia 10 maja 2010r. Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu rozpoczyna X edycję regionalnego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną Dolnego Śląska.

Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

 
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:


I Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
(np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)
II Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
(np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
III Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
IV Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi
(np.farsze).
V Najlepsze danie i potrawa regionalna.

 


W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2010”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas Targów Polagra Food w Poznaniu. Lista laureatów w kategorii produktów zostanie umieszczona na stronie internetowej: www.produktyregionalne.pl oraz na stronach organizatorów regionalnej edycji Konkursu.

 


Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 9 czerwca 2010 r.


Zgłoszenia należy przesyłać na adres:


Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Ul. Zwycięska 12
53 – 033 Wrocław
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

 


Konkurs odbędzie się 3 lipca 2010 r. o godzinie 11:00 na terenie Centrum Handlowego Magnolia Park przy ul. Legnickiej we Wrocławiu.

 

Regulamin Konkursu na najlepszą potrawę regionalną

Regulamin Konkursu na najlepszy produkt żywnościowy

Karta zgłoszeniowa produktu

Karta zgłoszeniowa potrawy

 

Zadanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013, budżetu województwa i budżetu państwa. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi