rozmiar czcionki: A | A | A


Dolnośląski finał XXI Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozstrzygnięty

15.09.2022 10:58

Produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody, przetwory owocowe i warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze, napoje regionalne, a także inne produkty regionalne – w tych podkategoriach dolnośląscy producenci zgłosili do konkursu 30 produktów. Natomiast o nominację do nagrody „Perła 2022” walczyło 11 produktów. Organizatorami wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.


Podczas XXI Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się 11 września podczas Dożynek Wojewódzkich w Udaninie, odwiedzający mogli skosztować dolnośląskich specjałów i porozmawiać z producentami o ich recepturach na smaczne i zdrowe produkty. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.


Uhonorowane PRODUKTY REGIONALNE z Dolnego Śląska w 2022 roku w kategorii:

 
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
 
Produkty i przetwory mięsne:
Nagroda:
„Wołowina Sudecka Dojrzewająca” – Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne Szczypiorki


Produkty i przetwory z ryb:
Wyróżnienie:
„Paprykarz z ryb słodkowodnych” – Stawy Milickie S.A.


Produkty mleczne:
Nagroda:
„Ser Podpuszczkowy Dojrzewający MAŚLANY” - Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk


„Ser Solankowy” – Kozie Sery „HONORATY”


Miody:
Nagroda:
„Miód wielokwiatowy” – Pasieka Gutek
 

2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
 
Przetwory owocowe:
Nagroda:
„Kłodzki dżem z dzikiego agrestu leśnego” – Eugeniusz Kowalczyk


Wyróżnienie:
„Domowa konfitura z owoców czarnego bzu” – Maria Mazur


Przetwory warzywne:
Nagroda:
„Ogórki kiszone z beczki” – Gospodarstwo Rolne Halina Gulej

Wyróżnienie:
„Kiszony kalafior” – Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw Michał Sznajder


„Kiszonka warzywna” – Honorata Kleimann


Produkty zbożowe:
Nagroda:
„Chleb Vitafit Ziarna” - Vitafit Piotr Buszko


Wyroby cukiernicze:
Nagroda:
„Węgielek Wałbrzyski” - Pierniki Wrocławskie - Piernikowe Dekoracje Anna Kuśmierek-Rudy


Wyróżnienie:
„Sękacz z Krzydliny Wielkiej” – Wioletta Krakowska


3. Napoje regionalne
 
Napoje bezalkoholowe:
Nagroda:
„Grzaniec bezalkoholowy” – Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze


Napoje alkoholowe:
Nagroda:
 „Romarle” – Winnica Christopher

Wyróżnienie:
„Piwo Sowie Malinowe” – Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o. Sp. Komandytowa
 
4. Inne produkty regionalne


Nagroda:
„Olej z nasion ostropestu” – Dyniowy Zakątek – Michał Starak

Wyróżnienie:
„Farsz z podrobów wieprzowo-wołowych z warzywami” - Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne Szypiorki


„Somsiad złodziej” – Kacper Rykis



PRODUKTY NOMINOWANE DO NAGRODY „PERŁA 2022”:

 
1. „Szynka wołowa przedgórza sudeckiego” – Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne Szczypiorki
2. „Karp milicki wędzony” – Stawy Milickie S.A.
3. „Ser podpuszczkowy, wędzony niedojrzewający chrzanowy na wędzonych liściach chrzanu” - Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk
4. „Kapusta kiszona z sokiem z kiszonego buraka” - Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw Michał Sznajder
5. „Piernikarka Wrocławska” – Pierniki Wrocławskie - Piernikowe Dekoracje Anna Kuśmierek-Rudy
6. „Piwo Sowie Marcowe” – Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o. Sp. Komandytowa

Dziękujemy za poświęcony czas i zaangażowanie zarówno wystawcom jaki i członkom komisji.